TRAFO
Trafo Nedir?
İzole trafo yada yalıtım trafosu; şebeke geriliminin düşüşü ve yükselmesi durumunda, şebekeyle yükün izolasyonunda kullanılır. Trafolar İzolasyon tipine göre; izole trafo ve oto trafo olarak, Faz sayısına göre monofaze, trifaze ve nüve tipine göre; mantel ve toroidal trafo olarak üretilirler. İzole trafolar, gemi sektöründe sahil trafosu, ayırma trafosu yada yalıtım izole trafo olarak da isimlendirilir.
Topraklama trafosu, iş yerlerinde topraklama olmasına rağmen, nötr toprak geriliminin istenilen seviyeye çekilemediği durumlarda kullanılan özel tip izole trafolardır. Topraklama trafosu kullanılan işletmelerde nötr-toprak gerilimi 1V altına düşürülür.
Gerilimi çok daha yüksek bir seviyeye çıkması, daha yüksek dağıtım voltajlarının aynı güç için daha düşük akımlar çekmesi ve dolayısıyla şebekeye bağlı kablo boyunca daha düşük I2 * R kayıpları yaşaması anlamına gelir. Bu yüksek AC iletim gerilimleri ve akımları daha sonra evlerimizde ve işyerlerimizde elektrikli ekipmanlara enerji sağlamak için kullanılabilecek çok daha düşük, daha güvenli ve kullanılabilir bir voltaj seviyesine düşürülür.
Trafolar, 2 adet bobinden oluşur ve bu bobinlerin elektrik teması yoktur. İzole Trafo, manyetik sayesinde birbirlerine bağlı olmalarını sağlayan "çekirdek" yapısına sahiptirler.
Birbirlerine elektrik temasında bulunmamaları onları elektrikten izole hale getiriyor böylelikle çarpma olasılıkları azalıyor ve bu yüzden de izole trafo adı verilir.
ARTSAN Enerji
Ürünlerimiz ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamanız durumunda, teknik ekibimiz sizlere yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır.
ARTSAN Marka Trafolar
İzoe trafosu, genelde birincil sargıdan giriş gerilimi verilip, onu çeviren ve ya manyetik alana çeviri. İkincil sargı ise alternatif manyetik alanı gereken elektriksel güce çevirir.
Standart bir Artsan trafo, nüve olarak 9,000 – 17.000 gauss arasında, 0,20mm – 0,65 mm arası kalınlıkta silisli saclar kullanılıp, sargılarda kullanıcının tercihine göre, H sınıfı bakır, alüminyum ve CCA teller kullanılarak üretilir. İzole Trafo tasarımı esnasında B(t)/H(t) grafiği dikkate alınıp hesaplar yapıldığı için, trafolar saturasyon bölgesinde çalışmazlar. İzole trafo (transformatör) sargılarında yassı ve yuvarlak teller kullanıldığı gibi, folyo sarım tekniği kullanılan trafo seçenekleri de mevcuttur.
CE Belgeli İzole trafolar, sarım ve saclama işlemi tamamlandıktan sonrasında vakumlu kazanlarda hava boşluğu alınarak vernikleme işlemine gerçekleştirilir. Vernikleme işlemi bittikten sonra, fırında yüksek sıcaklıkla kurutulur. Böylece magnetik alandan kaynaklı mekanik titreşimler önlenerek trafoda ortaya çıkan ısı dahada düşürülürerek, kayıp çok azda olsa düşürülür, böylece trafonun kullanım ömrü uzar.
Temel olarak bir izolasyon trafosu ve ya bir voltaj trafosu, giriş sargısından aldığı gerilimi manyetik alanı kullanarak değiştirerek çıkışa iletir. Trafo (İzolasyon Trafosu), Faraday prensibini kullanarak şebeke gerilimi ile oynar.
- - 1-800 kVA aralığında güç
- - 1-100 V aralığında gerilim
- - 25-1200 Hz frekans
- - 1/3 faz
- - Doğal hava veya cebri soğutma
- - F veya H sınıfı izolasyon
- - %99 verim
- - Açık veya muhafazalı tip
Trafo Genel Özellikler
- Her türlü elektronik ölçüm cihazları
- Her türlü endüstriyel uygulamalardaki güç aktarımı
- Şebeke elektriğinin negatif unsurundan cihazların korunması